neděle 2. června 2019

Ideální práce

Dřina nebo zábava?

     Pod slovem práce či zaměstnání si každý z nás představuje něco jiného. Pro někoho je to každodenní rutina, o které radši ani moc nepřemýšlí, pro jiného dřina, bez níž by se klidně obešel, kdyby nebyla jeho obživou. Ale naštěstí se najde nemálo těch, pro které je jejich práce zábava a potěšení zároveň. Samozřejmě ti poslední jmenovaní se mají nejlépe. Daří se jim dobře, a to nejenom kvůli penězům,  které mohou utrácet, ale především proto, že je baví si své peníze vydělávat.   Často mě napadá otázka, jestli má každý takovou možnost?  Nebo pouze někteří  vyvolení zažívají při své práci spokojenost? Přála bych všem, aby v životě mohli dělat to, co je baví. Hned by byl celý svět krásnější. Jak to ale zařídit?    

Existuje ideální práce?

     Samozřejmě je nejprve potřeba zjistit, jaký obor nás láká a ve kterém se  cítíme jako rybky ve vodě. To už by snad každý měl v určitém věku vědět. Jenomže pouze toto nestačí. Není to až tak jednoduché, jak nás občas přesvědčují zastánci pozitivního myšlení. Jenom přání a plány nestačí. A zároveň tady nechci  v žádném případě rozebírat pořekadla typu "Bez práce nejsou koláče" a "Procvičování dělá mistra". To si každý z nás určitě uvědomuje. Ano,  je  naprosto v pořádku jít si za svým snem  a dosáhnout ho. Ovšem to je pořád ten ideální stav, který se nemusí každému poštěstit a určitě ne na první pokus.  Často  to jde totiž hooodně ztuha. 😕 Okolnosti nemusí být nakloněny našim plánům a samozřejmě se objevují taky překážky, které nás odrazují. V tomto případě je nejrozumnější přestat tlačit na pilu a nežít jenom pro  tu budoucí "ideální práci". Raději si začít  užívat  (mnohdy docela trnitou) cestu, která nás k ní možná přivede. Někdy je nejlepší  si počkat, až to všechno tak  nějak samo uzraje a možná nám nakonec spadne z nebe  o dost zajímavější nabídka.        

Nelajdačit, ale tvořit 

     Milovat a dělat práci, která nás baví je totiž náramně  jednoduché. Mnohem větší výzvou je oblíbit si a dělat to, co nás  rozčiluje a otravuje.  Jde  to?  No, mě, když něco nebaví  a udělat to opravdu musím, tak si k tomu snažím připravit co nejhezčí podmínky, jako jsou oblíbená muzika, oblíbená sušenka, voňavá svíčka.... 😉 Ať je  okolo mne hezké a přívětivé prostředí a dobrá energie, díky které změním úhel pohledu na věc.   Když se totiž hluboce zamyslím, často zjistím,  že  moje odmítání a odkládání určité činnosti pouze zbytečně prodlužuje celou proceduru, která by byla dávno a bez problému hotová.   A taky ráda hledám a nacházím pozitiva navíc, jež mi odvedený úkol  přinese a tím se snažím ze sebe vypudit tu mrchu prokrastinaci. Úplně  každá práce totiž může mít užitek nejenom primární, ale i sekundární. Např. při úklidu skříňky můžeme zároveň něco zajímavého poslouchat a když venku skládáme dřevo do hraniček, tak si vlastně užíváme  čerstvého vzduchu.  Takže  jak si to uděláme, tak to potom máme. Je každopádně zábavnější být tvůrci a pány svých situací než leniví a znudění lajdáci (chcete-li prokrastinátoři).      

Koho má vesmír v oblibě?     

     Věřím, že pokud  začneme vnímat svoji práci jako radost, je to ukázka naší nekonečné vnitřní svobody a hluboké pokory. A takové lidi má vesmír nejraději a  docela dost  jim nadržuje 😏 Udělá všemožné, aby je podpořil v jejich plánech a touhách. Proto se učme mít rádi nejenom krásu, ale i ošklivost, nejenom zdraví, ale taky občasnou nemoc. Nejenom slunečné soboty a neděle, ale i pochmurné a nevlídné pondělky. Není to snadné, ale všechno to, co má mít  trvalejší hodnotu, tak úplně jednoduché  nebývá. A navíc  jsem přesvědčena, že vede-li jakékoliv počínání k našemu osobnímu růstu a okolnímu prospěchu, vždycky to nakonec dobře dopadne. Nadarmo se neříká, že jenom čas ukáže, byl-li to flirt, nebo se zrodila opravdová láska. A to platí i v případě našeho vztahu k práci. Protože jaký vztah k ní máme, takový ho máme  k životu. Je tedy pro všechny na sto procent výhodné svou práci milovat a užívat si každou činnost, pro kterou jsme se rozhodli. Budeme-li opravdoví a vděční, budeme zároveň i šťastní. A šťastní lidé jsou lidé oblíbení, protože září. A jejich světlo nám ostatním dělá mooooc dobře. 😊

Tajemstvím úspěchu v životě není dělat, co se nám líbí, 
ale nacházeti zalíbení v tom, 
co právě děláme.

     

2 komentáře:

  1. Pravda. Mě práce baví, dělám ji ráda. Ať už jde o účtování faktur nebo mistovani boxů ve stáji. Život je hned hezčí, když člověk na nic nenadává :)

    OdpovědětVymazat